Šamanski bubanj

 

Ljudi su od pamtivijeka težili za iskustvima koja nadilaze svakodnevno budno stanje svijesti, tražeći odgovore o dubljem smislu života, o prirodi stvarnosti. Jedan od najvećih mitologa 20-tog stoljeća, Joseph Campbell, piše da «mitološke kozmologije ne korespondiraju sa svijetom grubih činjenica, već su funkcija snova i vizija». Snovi i vizije su kreativne snage koje oblikuju kozmologiju, inherentne manifestacije naše psihe, simbolički jezik metafizike koji prepoznaju šamani i vidovnjaci. Područje kozmologije ujedno je i područje šamanskog transa.

Pojam «trans» opisuje voljno promjenjeno stanje svijesti u kojemu se mijenja opažanje vremena i prostora, a osjetilni podaci se doživljavaju na drukčiji način.

Stanje transa omogućava pristup univerzalnom polju svijest, koje nadilazi individualno svjesno i nesvjesno. O postojanju i značenju univerzalnog polja svijesti govore različite drevne tradicije i suvremena učenja, koristeći pritom različite nazive koji opisuju manje-više isti fenomen. Tako psiholog C.G. Jung govori o «kolektivnom nesvjesnom», hinduistička filozofija o «zapisima akaše», biolog Rupert Sheldrake o «polju pamćenja» koje obavija zemlju, i dr..

Ulaženje u stanje transa je prirodna sposobnost čovjeka koja omogućava pristup različitim razinama svijesti i može energizirati, aktivirati urođenu snagu samo-iscjeljenja i otvoriti put unutarnjem kreativnom potencijalu.

Jedan od načina kako čovjek može ući u stanje transa je pomoću Šamanskog bubnja. Šamanski bubanj se izrađuje od različitih vrsta drveta i koža raznih životinja. Prilikom njegove izrade, ovisno o namjeni bubnja, šaman poziva duh bubnja da uđe u bubanj i služi osobi za koju je bubanj rađen, bilo da je riječ o samom šamanu ili nekom drugom. Time on postaje živi bubanj koji ima izuzetno veliku snagu i sposobnost za iscjeljenje, oslobađanje od negativnih energija, rješavanje raznih životnih problema i dr. Na obredu inicijacije bubanj dobije svoj pravi zvuk i tada se može koristiti u razne namjene.

Istraživanja pokazuju da odgovarajući ritmovi bubnja, dovode do promjena u stanju svijesti. Na biokemijskoj razini se između ostaloga smanjuje količina adrenalina, noradrenalina i kortizola, neurotransmitera koji se pojačano javljaju u stresnim situacijama, dok se istovremeno se oslobađaju u tijelu beta-endorfini, čije biokemijsko djelovanje pobuđuje u stanju transa osjećaje radosti i euforije. Mjerenja moždanih valova pokazuju da se nakon što započne bubnjanje u mozgu javljaju theta valovi (4-7Hz), a puls postaju znatno brži, uz istovremeno smanjenje krvnog pritiska.

Učinkovitije od bilo kojega drugog instrumenta ritmovi bubnja pokrivaju široki raspon ljudskih osjećaja. O kojoj god da se emociji radi, bubanj olakšava izražavanje i uspostavljanje ravnoteže – oslobađa od ljutnje, jača hrabrost kada smo uplašeni, utjehu kada smo tužni. Nastaje harmonično jedinstvo između fizičkih i spiritualnih razina postojanja. Na razini svijesti osoba ima osjećaj proširenja svijesti, opuštenosti, osjećaj radosti.

Udarci šamanskog bubnja invociraju misterije mašte i intuicije, bude osjećaj jedinstva usklađujući osobu sa ritmom Univerzuma.

Sve u našem Univerzumu, od najmanjih subatomskih čestica do najvećih zvijezda, titra ritmičkim valovima. Ritam je puls života. Svaka osoba u sebi nosi jedinstveni ritam, koji predstavlja jedinstveni izraz njezinog/njegovog bića. U srcu svakoga od nas postoji tihi puls savršenog ritma, koji nas povezuje sa cjelokupnošću dinamičkog, među-povezanog Univerzuma. Udarci bubnja ujedinjuju sve životne oblike u jedinstveni puls, bude individualnu i planetarnu rezonancu koja harmonizira protok energije i ujedinjuje različite razine bića.

U Centru „Zlatni Lotos” se održavaju dinamičke meditacije sa šamanskim bubnjem,

pojedinačno i grupne seanse iscjeljivanja sa bubnjem, kao i drugi oblici šamanskog iscjeljivanja (trans, soul retrieval …).

 

Zlatni Lotos, Powered by Joomla!