SOUL RETRIEVAL – VRAĆANJE ODVOJENIH DIJELOVA DUŠE

 

 

Soul retrieval – vraćanje odvojenih dijelova duše je metoda putem koje se mogu proraditi i aktivirati blokirani aspekti i dijelovi života osobe.

Pretpostavke na kojima se zasniva soul retrieval su:

Kada se dio duše izbjegava spustiti u život ili ode, u energetskom polju se stvara praznina koja će stalno tražiti nešto da je ispuni.

Nikada nije kasno doživjeti/proživjeti sretno djetinjstvo.

Kada postanete cjeloviti, ništa Vas ne može povrijediti.

Proces uključuje tri koraka :

Holografsko pročišćavanje vremenske linije, kako bi se smanjilo opterećenje nastalo uslijed ključnih traumi u životu, putem spoznaje zbivanja kao uzajamne kreacije na razini duše.

Prorada tih obrazaca u svrhu iscjeljenja energetskog polja tijela.

Poziv duši ili suštini bića, koja se odvojila kako bi izbjegla traumu, da se vrati i sudjeluje u životu., za što su prethodni koraci stvorili preduvjet.

Soul retrieval bila je tisućama godina snažna tehnika iscjeljenja. Urođenička plemena su je uglavnom koristila u hitnim slučajevima, kao, npr., ako netko uđe u komu. Npr., ako je dijete teško bolesno i umire, napunili bi šator hrpom djece koja bi plakala i zazivala ga/ju da se vrati u tijelo i život. Kao tehnika za «civilizirane» ljude današnjice, može se koristiti za postizanje cjelovitost bića i punoće življenja. Postoje brojne metode koje koriste mentalne koncepte prostora i vremena, analizu razloga zašto je došlo do rascjepa…, koje vraćaju elemente uma ili pozornosti, no nisu pouzdane kada se radi o ponovnom vraćanju sposobnosti osjećanja emocija. Na izgubljeni dio duše valja gledati kao na osobu, što on i vjeruje da jeste, te postavljati isključivo pitanja koja podupiru vraćanje i integraciju, a ne takva koja naglašavaju odvojenost.

Soul retrieval se može raditi na više načina. Jedan oblik rada, kakav provode Sandra Ingerman i antropolog Michael Harner, jest da voditelj procesa-terapeut leži na podu pored klijenta i putuje u izmijenjenom stanju svijesti, koje biva pobuđeno monotonim bubnjanjem, te pronalazi dio duše u skladu sa njegovom/njenom vlastitom predodžbom o stvarnosti u kojoj se nalazi i, uz dopuštenje, dovodi ga natrag u «svakodnevnu» realnost, te upuhuje u tijelo klijenta. Tada terapeut ukratko opisuje što je vidio, dob i emocije koje je dio duše osjećao kada je izgubljen. Nakon toga klijent tri ili četiri tjedna radi na integraciji vraćenog dijela duše. To može biti emocionalno dramatično razdoblje, mogu se javljati sjećanja na traumu koja je uzrokovala odvajanje dijela duše, koja se vraćaju zajedno sa dijelom duše, te to može biti razdoblje kada je podrška prijatelja dobrodošla.

Znak da je dio duše izgubljen može biti nedostatak sjećanja na djetinjstvo. Na našoj planeti je to vrlo česta pojava, budući da moderno, civilizirano društvo ima tendenciju neosjetljivosti za osjećaje djeteta u razvoju, naročito u ime odgoja i obrazovanja. Kada se vrati dio duše, vrate se i uspomene, i to može biti emocionalno prilično bolno, jer se sa svakim vraćenim i integriranim dijelom duše povećava i sposobnost osjećanja. Stvari koje osoba ranije nije mogla osjetiti sada dolaze na površinu.

 

Dijelovi duše često se prije mogu naći u poetskim nego u fizičkim prostorima alternativnih realnosti, tako da se razne «tehnike pročišćavanja» mogu koristiti bezbroj puta bez da mogu doprijeti do njih, jer su pretjerano komplicirane. Ponekad će se dio duše lakše naći ako ga se traži u tajnoj spilji u vilinskoj zemlji, koliko god to zvučalo nelogičnim.

U svojim treninzima Sandra i Michael koriste niz vježbi koje mogu biti vrlo zabavne. Tako, na primjer, u jednoj od vježbi se dio grupe u mašti – šamanskoj realnosti - «sakrije» na raznim mjestima, kao unutar vaze, na drugom kraju duge…, a ostali u grupi imaju zadatak da ih pronađu. Sa dijelovima duše valja komunicirati vrlo nježno i obzirno, sa puno poštovanja, jer inače taj dio duše, čak i nakon što bude vraćen u ovu realnost, neće htjeti ostati.

Monotono bubnjanje, kakvo koriste mnoga «primitivna» plemena, olakšava pomak u svijesti i kada počinjemo osjećati svoj put umjesto da ga mislimo, postaje vrlo ugodno. Kada muškarac i žena bubnjaju zajedno, može doći iznimno brzo do pomaka u svijesti.

Osnovno pitanje za klijenta jeste: «Na koji način bi se Vaš život morao promijeniti da budete prisutni i cijenite kvalitete tog dijela sebe?» Ako je osoba izgubila dio sebe u dobi od tri mjeseca i želi nastaviti gledati na život na isti način kao do sada, bez mijenjanja navika, onda se taj dio neće htjeti vratiti. Bebe na svijet gledaju drukčije, vide svijet čudesnim i novim, dok je većina odraslih izgubila tu sposobnost. Zadnjih godina vrlo su popularne radionice na temu «unutarnjeg djeteta» pri čemu se zaboravlja da često taj dio nas više nije prisutan, da je negdje «izgubljen u svemiru». Tek nakon soul retrievala osoba kod koje je to slučaj može zaista imati koristi od rada sa unutarnjim djetetom.

Neki su ljudi htjeli imati «znanstvenije» objašnjenje i naziv nego što je «vraćanje izgubljenih dijelova duše», no ta metafora najbolje opisuje proces. Umjesto toga se možda može koristiti alternativno neki poetski naziv, no niti jedan «mehanicistički» naziv neće biti djelatan kada se radi o vraćanju izgubljenih dijelova energetskog polja. Oni se naime vraćaju sami od sebe nakon vraćanja dijela duše.

U procesu terapijskog rada na soul retrievalu povezuju se principi soul retrievala sa tehnikama pročišćavanja energetskog polja. Bitno je vratiti one dijelove duše koji su esencijalni za naš život sada, ne napraviti sport od traganja za fragmentima sebe u bezbroj paralelnih univerzuma. Osnovna stvar u duhovnom razvoju je postići cjelovitost na «nižim» ili ljudskim razinama. Bez te cjelovitost postoji konstantno praznina koja čeka da ju nešto/netko ispuni. Tek nakon postizanja iscjeljenja na tim razinama rad koji se odvija na višim razinama može jasno doći do izražaja.

U očima i licu osobe koja posjeduje veći dio svoje duše osjeća se toliko topline u licu i iskre u pogledu. Vraćanje odvojenih dijelova duše životu daje veću punoću i novu kvalitetu u svim aspektima. Detaljnije opise procesa možete naći u slijedećim nastavcima.

Napomena: da bi se zadovoljili analitički aspekti uma definicija duše kako je shvaćena u ovom tekstu glasi: čuvstveni kapacitet osobe koji seže do one razine svijesti koja je u skladu sa imenom osobe u sadašnjem životu.

 

Zlatni Lotos, Powered by Joomla!