IFA - DREVNA RELIGIJA AFRIČKOG KONTINENTA - PONOVO OTKRIVENA ZA ČOVJEKA DANAŠNJICE

 

Ifaizam se često spominje pod imenom Yoruba. Samo ime Yoruba u Africi obuhvaća grupu ljudi koji govore isti jezik i žive unutar određenih granica, no mnogi od njih, obrazovanih na osnovi američkog obrazovnog sustava, danas zapravo ne znaju puno o Ifa religiji i afričkoj kulturi i tradiciji. Ifa polazi od toga da je religija osobni odnos između osobe i Boga. Svatko od nas je sam odgovoran za ono što je učinio, ili nije učinio, tijekom svog života na Zemlji. Na kraju svega – opet si to samo Ti (Ori).

Očigledno je da je svaka osoba individua za sebe koja izražava svoje vlastite stavove i energiju. Svatko od nas teži za time da poboljša naš zajednički boravak ovdje na Zemlji, a Ifa je medij putem kojeg se jačaju naše osobne snage, omogućavajući nam da izrazimo različite stavove, u harmoniji jedni sa drugima. Ifa je također pomoć u osvještavanju naših slabosti koje priječe naš put ka sreći, dugom životu i uspjehu.

Ifa je postojala dugo prije prvih zapisa o njoj. U Africi su pojedinci cijeli svoj život posvetili učenju Ifa stihova kojih ima na tisuće i obuhvaćaju svako pojedino životno područje i mogućnost. Ifa stihovi obuhvaćaju stvaranje Zemlje, svake životinjske vrste, čovjeka, pa čak i njegovih tehnoloških dostignuća. Ifa predstavlja sveukupnost nebeskih i zemaljskih razina, omogućavajući svakoj osobi neposrednu povezanost sa Bogom.

Unutar Ifa religije centralno mjesto zauzimaju Orishe, manifestacije Boga stvorene da nam pomognu razumjeti složenost života i njegovih pojedinih aspekata. Ifa nam pomaže spojiti te djeliće i prepoznati koji aspekt života mi predstavljamo. Drugim riječima, kada točno znamo tko smo i što je naša sudbina možemo lakše postizati svoje ciljeve, izbjegavajući dugotrajno učenje na osnovu pokušaja i pogrešaka koje uzrokuje toliko frustracije u našim životima. Orishe unutar Ife služe kao individualna točka fokusiranja za naše molitve i težnje. Razlike između preko 401 Orishe služe kao spiritualni medij za naše vlastite stavove, pomažući nam da prepoznamo sa kojom Orisha snagom se trebamo uskladiti kako bismo povećali svoje šanse za postizanje uspjeha.

Ifa je religije koju trebate osjetiti i doživjeti. Bogatstvo boja, oblika i zvukova predstavlja razne aspekte Orisha, manifestirajući bogatstvo i veličanstvenost Univerzuma.

Yoruba narod broji više od dvadeset i pet milijuna stanovnika koji žive kod jugozapadne granice Nigerije uz granicu sa Dahomejom. Prema istoku i sjeveru kultura Yoruba seže otprilike do granica omeđenih rijekom Niger. U petnaestom stoljeću su portugalski osvajači «otkrili» Yoruba gradove i kraljevstva, no gradovi kao što su Ife, Benin i drugi postojali su barem već pet stotina godina na istom mjestu, prije dolaska Europljana.

Ifa teologija kazuje da je stvaranje čovječanstva bilo u svetom gradu Ife, gdje je Oduduwa iz vode stvorio kopno. Mnogo kasnije su afrikanci kojima se ne zna broja migrirali iz Meke u Ile Ife, kada je došlo do povezivanja istočnih i zapadnih Afrikanaca.

Iako su kasnije nastala druga važna sjedišta, Ife je ostao grad-država od vrhunske važnosti za Yoruba kao prvobitni sveti grad i žarište temeljnih religijskih misli. Kako su europski robovlasnici zarobili milijune afrikanaca i odveli u Ameriku, tako se proširio i kulturalni utjecaj Yoruba u različite kolonije novog svijeta. Yoruba tradicija je naročito zaživjela u Brazilu, na Kubi, Haitiju i Trinidadu. U Sjedinjenim državama su afrička kultura i jezik bili meta proganjanja, a brojni afrikanci zbog svoje religijske prakse osuđivani na smrt. Danas postoji ogromni porast interesa za Ifa religiju. Portorikanci i izbjeglice iz Kube pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća u Sjedinjene države donose Santeriju, koja je adaptacija Ife i Yorube katoličkim učenjima. Mnogi afrički amerikanci počeli su tragati za izvorima svoje kulture, otkrivajući kompleksa učenja Ife praćena brojnim ritualima, vjerovanjima, glazbom, mitovima i plesovima. Ifa religija privlači sve veći broj stanovnika zapadnog svijeta filozofijom koja se zasniva na samo-osviještenosti, unutarnjoj snazi, unutarnjem miru i beskrajnim potencijalima osobne evolucije.

 

Neke osnovne postavke Ifa religije:

 

Postoji jedan Vrhovni Bog.

Ne postoji đavo.

Osim dana Vašeg rođenja ne postoji niti jedan dan Vašega života koji se ne bi mogao predvidjeti i, ako treba, promijeniti.

Vaš duh nastavlja živjeti nakon smrti i može se ponovo utjeloviti putem krvnog srodstva.

Rođeni ste sa specifičnim životnim putem. Divinacija služi kao putokaz na Vašem putu.

Naši preci postoje i treba ih se cijeniti, poštivati i konzultirati.

Orishe (sile prirode) žive u nama i bave se životnim temama čovjeka.

Nikada ne smijete nanositi zlo drugom ljudskom biću ili Univerzumu kojeg ste dio.

Spiritualne, fizičke, mentalne i emocionalne razine našeg postojanja moraju surađivati i biti u ravnoteži.

Žrtvovanje i darivanje garantira uspjeh.

 

 

 

 

 

Zlatni Lotos, Powered by Joomla!