IFA - Afrički šamanizam

Drevna mudrost Yoruba naroda

 

 

IFA filozofija i učenje staro je više tisuća godina i nastalo je u Yoruba narodu u Nigeriji. To je mudrost prirode i način kako uskladiti svoj život sa energijama prirode. Zato je ovo učenje primjenljivo svugdje u svijetu, jer svi dišemo isti zrak, pijemo istu vodu, grije nas isto sunce

Ako vjerujete daje moguće aktivno djelovati na svoju sudbinu, s disciplinom promjeniti slabosti, popraviti greške umjesto žaliti nad njima, sa strpljivosti i uztrajnosti dosegnuti ciljeve, s tolerancijom narediti svoj dom mirnijim, odnos sa šefom bolji, sa ljubavi i mudrosti pobijediti ograničenja u životu, ako ste uvjereni da ste sposobni za više nego što ste do sada dosegli, onda bi ovo učenje bilo dobro za Vas.

Mir u umu i kući, preuzimanje odgovornosti za vlastiti život, strpljivost, tolerantnost, organiziranost, disciplina, blagostanje, kreativnost, poštovanje starijih i čašćenje predaka su neke od mnogih vrijednosti koje vode sreći i zadovoljstvu. Nema posebne razlike između jačine mišića i količine dobre sreće u životu. Za ostvarenje i jednog i drugog treba svaki dan trenirati.

Prednost kod IFA je u tome da imamo pomoćnike koji su svugdje oko nas. Oni su u vodi koju pijemo, u zraku koji udišemo, u zemlji po kojoj hodamo, na nebu. Zovemo ih Oriše, božanstva, energije koje se manifestiraju u prirodi i dio su ljudske prirode.

Oriše su priroda, one su symbol religioznosti, filozofije, koncepta života, stila života, one su snaga, energija, sva značenja života. Oriše su život. Treba razumjeti granicu između religije i filozofije. Za većinu je važniji filozofski koncept jer nam on daje usmjerenje u životu. Kad se govori o Orišama treba zapamtiti da sve počinje i završava sanašom odgovornošću. Nitko ne treba donositi odluke za naš život umjesto nas. Zato moramo biti spremni donijeti prave odluke za naš život.

U filozofiji Oriša, Ori je prvi kojega treba častiti, on je unutar nas, ne van nas. ORI simbolično predstavlja naša glava, ona je referenca naše osobnosti.

Kao individualni Bog svatko ima svojega. U svakom od nas je ORI, u nekog moćan, u nekog manje snažan.On je onaj koji određuje, dopušta svim bogovima da budu prisutni bez obzira na religiju. MOJ ORI JE MOJ OSOBNI BOG. Svi ostali su ovisni o tome koliko moj Ori prihvaća poruke o drugim Bogovima. Dobar Ori čini život zanimljivim, čini da razumijemo problem i da se možemo nositi s njime time je osoba zaštićena od neuspješnog života, postaje joj zanimljiv.

Naš ORI častimo kako bi imali duhovnu ravnotežu i prepoznali prave smjerove u našem životu.

ORI je važan, kao temelj naše osobnosti zato ga treba častiti svakodnevno.

ORI je energija- u fizičkom smislu, odgovoran je za osobine koje čovjek pokazuje prema van, za izražavanje osobnosti , za izražavanje dobrog karaktera, lošeg karaktera, lošeg samopouzdanja, ili njegovu suprotnost, odgovornost ili nedostatak odgovornosti...Kad imamo osjećaj da smo zapeli, zastali u životu, da smo depresivni, napeti, u stresu, u takvom trenutku treba častiti svoj Ori i izaći ćemo iz te situacije sa snagom.

Za dobre stvari se treba trenirati aktivno. 

Ne ispunjamo sudbinu ako ono što je zapisano ne želimo da se dogodi. Upravo zbog toga treba častiti ORI kako bi ispunili sudbinu, kako bi razvili pozitivne aspekte vlastite sudbine.

 

blagoslivljanje

Zlatni Lotos, Powered by Joomla!